Historik
Starten - så började allt
På årets sista dag, den 31 december 1921, registrerades bolaget EBÖ metallgjuteri i Eskilstuna. Bakom bolaget och de tre bokstäverna i företagsnamnet, fanns fabrikörerna och svågrarna Johan Ruben Eldin, Gunnar Boqvist och Karl Rudolf Gunnar Östlund.
Gjuteriverksamheten drog i gång på andra sidan nyårsaftonen i en hyrd fastighet på Lilla Tvärgatan, i stadsdelen Östermalm. Redan från början var det aluminium som gällde för gjutning av enklare detaljer i sandformar, och som ett av de första metallgjuterierna i Sverige använde EBÖ brännolja för att värma upp smältugnarna.
Så småningom blev kokillgjutning med formar i gjutjärn huvudmetoden – men inledningsvis förlitade man sig på mer klassiska gjutformar i sand. I bolagets begynnelse tillverkade man främst mindre upphängningsbeslag, exempelvis krokar, balkonghängare och olika typer av knoppar. I produktportföljen fanns även urnor och krukor, avsedda för blomster.
Våra 100 första år
Det här är den 100-åriga historien om gjuteriföretaget från Eskilstuna, som via pipar till kaffepannor och leksaksbilar under svåra krigstider skulle komma att bli en betydande leverantör till både svensk och internationell fordonsindustri.
EBÖ metallgjuteri grundas
Verksamheten startar på Lilla Tvärgatan
EBÖ utökar och hyr lokal på Nyforsgatan
EBÖ blir aktiebolag
EBÖ AB bygger egen fastighet i Vilsta
EBÖ AB investerar i maskiner för pressgjutning
Maskinparken för pressgjutning uppgraderas
En maskin för lågtrycksgjutning köps in för tillverkning åt Husqvarna
Ulf Moberg köper EBÖ AB
EBÖ AB förvärvar GGC AB och flyttar till Eskilstuna Norra Hamn
Hans Boqvist, barnbarn till en av grundarna, köper EBÖ AB
Fastigheten i Norra Hamn byggs ut med 1 000 kvadratmeter
Hasselforskoncernen köper EBÖ AB
Hasselforsgruppen tvingas skjuta in extra kapital och EBÖ AB bjuds ut till försäljning
Kurt Andersson köper EBÖ AB och blir tillsammans med Per Larsson huvudägare
EBÖ AB förvärvar ÖW-Bolagen AB och påbörjar flytten till Kungsgatan
EBÖ AB förvärvar BCA AB
Dotterbolaget EBÖ Eesti AS startas i Tartu, Estland
Produktionen består av legotillverkning till 100 procent
Folke Sandvik köper EBÖ AB och blir ny huvudägare
EBÖ AB förvärvar samtliga aktier i bolaget MEPLAKO AB
Namnbyte från EBÖ AB till International Aluminium Casting, IAC
Anläggningen i Hultsfred förvärvas
Anläggningen i Ankarsrum förvärvas
Folke Sandvik säljer IAC till Grönskär Gruppen AB
Anläggningen i Tenhult förvärvas
Pressgjutningens intåg
När maskiner för pressgjutning köptes in till EBÖ från Italien, 1948, togs de första stegen mot vad som senare skulle komma att driva framgångsresan för bolaget – och även innebära klivet in i den tunga fordonsindustrin.
1948 var pressgjutning en ny metod som krävde andra typer av gjutverktyg jämfört med kokillgjutning, och verktygen var dessutom besvärligare att tillverka. Men de stora fördelarna med pressgjutning fanns på material- och effektivitetssidan: metallåtgången blev betydligt mindre och gjutprocessen blev snabbare.
Under mitten av 60-talet ökade efterfrågan på pressgjutna artiklar. EBÖ hörsammade marknaden och säkrade upp maskinparken med två nya maskiner från Tyskland. Vid det här laget hade ASEA blivit en storkund inom pressgjutningssegmentet.
Resan mot fordonsorienterade kunder fortsatte på 70-talet. 1970 köpte EBÖ in en begagnad lågtrycksgjutmaskin för att kunna tillgodose Husqvarna, AGA och Tunaverken med bland annat cylinderlock, lykthus och fälgar.
Mot slutet av 90-talet hade det pressgjutna segmentet alltmer tryckt undan kokillgjutningen. Kunder som Volvo och Scania drev förfrågan på pressgjutna artiklar till rekordhöjder.
I skrivande stund, när EBÖ har blivit IAC och företaget firar 100 år, har all kvarvarande kokillgjutning förpassats till Tartu-anläggningen i Estland. De svenska anläggningarna i Gredby, Hultsfred, Ankarsrum och Tenhult ägnar sig uteslutande åt pressgjutning – där majoriteten av tillverkningen sker åt fordonsjättarna Volvo, Scania, MAN och Daimler.